Tematyka kulinarna jako impuls dla rozwoju kompetencji interkulturowej studentów kierunków filologicznych na zajęciach z seminarium specjalizacyjnego językoznawczego i praktycznej nauki języka
Wykładowczyni:
dr Anna Godzich
Cele zajęć:
– wyjaśnienie istoty znajomości zagadnień kulinarnych w dydaktyce interkulturowej (np. dydaktyka tłumaczenia prasowego, wiedza o kraju, którego język jest nauczany, seminarium tematyczne na bazie programu autorskiego), możliwość wprowadzania tematyki kulinarnej już od poziomu początkującego
– wskazanie wagi tematyki kulinarnej w rzeczywistości społeczno-kulturowej kraju, którego język jest nauczany, na przykładzie współczesnych Włoch (np. włoskie rytuały i elementy kulturowe ‒ poniedziałki rano z dziennikiem sportowym we włoskim barze)
– rozwijanie kompetencji interkulturowej studentów ‒ poszerzanie kompetencji językowych, kulturowych, socjologicznych (praca z materiałami dotyczącymi kuchni i kulinariów umożliwia studentowi pełny rozwój filologiczny, a także stanowi impuls do samokształcenia)
– wyjaśnienie istoty kulturowej specyfiki znaczeń zakodowanych w omówionych jednostkach językowych (np. frazeologizmy z pola leksykalnego nazw produktów kulinarnych)
– omówienie obrazowego używania języka i metafory jedzenia funkcjonujących w języku ogólnym, wskazanie na specyficzny językowo-kulturowy obraz świata związany z jedzeniem
Metody pracy:
prezentacja z elementami wykładu i warsztatów
Język zajęć:
polski
Miejsce:
MS Teams
Zajęcia zaplanowane są na półtorej godziny.
ZAPISY
Harmonogram
Termin zajęć
- 17.00 - 18.30
- poniedziałek
- 31 maja 2021 r.