1. Przejdź do Treść
  2. Przejdź do Menu główne

Tematyka kulinarna jako impuls dla rozwoju kompetencji interkulturowej studentów kierunków filologicznych na zajęciach z seminarium specjalizacyjnego językoznawczego i praktycznej nauki języka

Wykładowczyni:

dr Anna Godzich

Cele zajęć:

– wyjaśnienie istoty znajomości zagadnień kulinarnych w dydaktyce interkulturowej (np. dydaktyka tłumaczenia prasowego, wiedza o kraju, którego język jest nauczany, seminarium tematyczne na bazie programu autorskiego), możliwość wprowadzania tematyki kulinarnej już od poziomu początkującego

– wskazanie wagi tematyki kulinarnej w rzeczywistości społeczno-kulturowej kraju, którego język jest nauczany, na przykładzie współczesnych Włoch (np. włoskie rytuały i elementy kulturowe ‒ poniedziałki rano z dziennikiem sportowym we włoskim barze)

– rozwijanie kompetencji interkulturowej studentów ‒ poszerzanie kompetencji językowych, kulturowych, socjologicznych (praca z materiałami dotyczącymi kuchni i kulinariów umożliwia studentowi pełny rozwój filologiczny, a także stanowi impuls do samokształcenia)

– wyjaśnienie istoty kulturowej specyfiki znaczeń zakodowanych w omówionych jednostkach językowych (np. frazeologizmy z pola leksykalnego nazw produktów kulinarnych)

– omówienie obrazowego używania języka i metafory jedzenia funkcjonujących w języku ogólnym, wskazanie na specyficzny językowo-kulturowy obraz świata związany z jedzeniem

Metody pracy:

prezentacja z elementami wykładu i warsztatów

Język zajęć:

polski

Miejsce:

MS Teams

Zajęcia zaplanowane są na półtorej godziny.

ZAPISY

Harmonogram

Termin zajęć

17.00 - 18.30
poniedziałek
31 maja 2021 r.

Data

maj 31 2021
Expired!

Czas

17:00 - 18:30

Możliwość komentowania została wyłączona.